Skötsel och rengöring

Här tipsar vi om hur du går till väga för att ta hand om din sexdocka på bästa sätt.

Många av dessa punkter är rekommendationer som kommer från tillverkarna för att dockorna ska slitas minimalt. Givetvis måste man inte följa alla rekommendationer till punkt och pricka men det kan i alla fall vara bra att veta om hur man ska sköta om dockan optimalt.

Rengöring av sexdocka

När du tvättar din sexdocka rekommenderas att ni använder vanligt vatten och neutral antibakteriell tvål. Använd inte kemikalier eller andra rengöringsmedel gjorda för andra ändamål. Detta gäller framförallt dig som har köpt en sexdocka i TPE.

Använd i första hand en trasa med ljummet vatten för att torka av dockan vid generell rengöring.

Efter rengöring kan dockan bli en aning klibbig vilket du kan motverka genom att applicera babypuder eller talk på den när den är helt torr. Detta kommer dessutom att motverka att huden till slut spricker.

Använd aldrig en hårblås för att torka din sexdocka!

Rengöring av vagina, anal och mun

TPE är ett relativt poröst material vilket innebär att bakterier kan börja växa ifall dockan inte rengörs som den ska. Är du själv fräsch så behöver din sexdocka oftast inte göras rent speciellt ofta.

Vill du inte rengöra dockan alls? Använd tunna kondomer istället! 

För att göra rent inuti sexdockan kan man t.ex. använda sig av en så kallad douche (medföljer dockorna). Det är som en liten pump som du fyller med vatten, sätter in i dockan och sedan spolar rent med. 

  • Fyll pumpen/duschen med vatten och antibakteriell tvål och spola rent.
  • Använd sedan endast vatten tills all tvål är borta.
  • Se till att det torkar ordentligt (man kan till och med använda tamponger)
  • Babypuder/talk kan även användas invändigt

Vid rengöring av munnen ska huvudet monteras av innan.

Hår och smink

Perukerna är avtagbara och de tvättas med fördel med vanligt schampo och balsam precis som med vanligt hår. Kamma sedan igenom peruken efter tvätt innan du förvarar den eller sätter på den på din sexdocka igen.

Man kan använda smink på dockan men se till att använda sådant smink som man kan tvätta bort med vanligt vatten utan att behöva använda starka sminkborttagningsmedel. Sådana medel kan nämligen riskera att skada huden på dockan.

Det finns även permanenta sminkprodukter som går att använda på din sexdocka. Det vanligaste som brukar användas är läppstift, rouge och ögonskugga. För mer tips om dessa produkter, hör av dig till oss eller prata med en smink eller hobby-butik. 

Minska risken för fläckar på sexdockan

Eftersom TPE som sagt är ett ganska poröst material kan det uppstå fläckar om man inte är försiktig.

Använd därför inte färgade kläder som riskerar att färga av sig, speciellt inte ifall de inte är tvättade innan. Även mörka kläder som är färgade med dålig kvalitet kan färga av sig ifall de är i kontakt med dockan under en lite längre tid.

Placera heller inte tidningar som riskerar att färga av sig med trycksvärta nära dockan.

Har du ändå råkat få fläckar på din sexdocka finns det faktiskt speciella rengöringsmedel som brukar fungera bra.


Var rädd om skelettet

Utöver TPE eller silikon består dockan av ett skelett av metall. Trots att det är ganska tåligt klarar det såklart inte av hur mycket som helst.

Belasta inte lederna för kraftigt.

De flesta sexdockor är väldigt flexibla men belastas de för kraftigt finns det en risk att leder skadas. Pressa därför inte dockan för hårt.

Förvara dockan på ett bra sätt

När det kommer till förvaring av sexdockor finns det några viktiga saker man måste tänka på.

  • Förvara inte dockan med böjda leder eller i konstiga positioner. Det kan nämligen skada dockan i längden.
  • Förvara den inte liggandes på väldigt hårt material alltför länge eftersom TPE är ett material som kan påverkas i sådana situationer, t.ex. att rumpan då blir plattare.
  • Förvara den inte i direkt solljus eftersom det kan skada din docka.
  • Förvara sexdockan på en dammfri, torr och sval plats.
  • Undvik att dockan har direkt kontakt med andra sexleksaker under förvaring. Olika material kan nämligen skada silikonet vid långvarig kontakt.
  • Förvara inte dockan liggandes med kläder som har hårda utbuktade sömmar eller liknande, t.ex. jeans.